Λιποιδημα

Λιποιδημα

Τι ειναι το Λιποιδημα

Το λιποίδημα είναι η πιο συχνή διαταραχή κατανομής, αλλά και δυσλειτουργία του λιπώδους ιστού, επηρεάζοντας περίπου 12% των γυναικών στην Ευρώπη. Μόνο στη Γερμανία, περισσότερες από 4 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από λιποίδημα και σε ολόκληρη την Ευρώπη περίπου 40 εκατομμύρια γυναίκες. Στις γυναίκες με λιποίδημα δημιουργείται συμφόρηση του λεμφικού υγρού τόσο στον διαμεσοκυττάριο όσο και στον ενδοκυττάριο χώρο. Η διαταραχή κατανομής εμφανίζεται κυρίως στο λιπώδη ιστό των άκρων (χέρια και πόδια) η οποία προοδευτικά οδηγεί σε ένα δυσανάλογο σώμα. 

Η λέξη λιποίδημα αποτελείται από δύο στοιχεία: Λίπος και οίδημα = πρήξιμο. 

Πολλές προσβεβλημένες γυναίκες – μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται σε άνδρες – υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από σωματικά όσο και από ψυχολογικά προβλήματα. 

Οι γυναίκες που πάσχουν από λιποίδημα συχνά αισθάνονται ότι τόσο το περιβάλλον τους όσο και γιατροί δεν τις παίρνουν στα σοβαρά, καθώς είναι εξαιρετικά συχνό το φαινόμενο ότι το λιποίδημα διαγιγνώσκεται ως παχυσαρκία. 

Το λιποίδημα είναι νόσος και τα λιποιδηματικά κύτταρα αντιδρούν ελάχιστα σε δίαιτες και σωματική άσκηση αφότου δεν διαθέτουν πολλά λιπαρά οξέα αλλά λεμφικό υγρό ως περιεχόμενο.

Προκειμένου να ανακουφιστεί η ταλαιπωρία των ασθενών και να εξασφαλιστεί ξανά μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει νόημα η έγκαιρη διάγνωση, η έναρξη της συντηρητικής θεραπείας ή και η οριστική αφαίρεση των παθολογικών συσσωρεύσεων λίπους.

Αιτιες
Η κύρια αιτία της εμφάνισης

Η κύρια αιτία της εμφάνισης, ανάπτυξης αλλά και της βαρύτητας της νόσου του λιποοιδήματος έγκειται αφενός στη γενετική προδιάθεση, αφετέρου στις ορμονικές αλλαγές (αυθόρμητες ή ιατρογενείς), που μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για υποτροπή. 

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται σωστά: 

  • Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτη η διαταραχή; Γιατί έχω τους πόνους; 
  • Τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα μου; Γιατί έχω αυτή την διαταραχή κατανομής Λίπους ; 
  • Γιατί το μέγεθος από τα πόδια μου ή και τα χέρια μου δεν ταιριάζουν στο υπόλοιπο σώμα 

Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να κοιτάξουμε κάτω απο το δέρμα και ανάμεσα στα κύτταρα: στην περιοχή μεταξύ των λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα και των λεμφικών αγγείων. Είναι επίσης σημαντικό να αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δομών.

Λιποιδημα
Συμπτώματα
Αίσθηση βάρους στα πόδια ή/και τα χέρια
Αυξημένη εμφάνιση απο Μελανιες/Μώλωπες χωρίς κάποιο τραυματισμό
Ευαισθησία σε πίεση και αφή
Κρύα άκρα
Πόνος σε επιβάρυνση σε μεταγενέστερα στάδια και πόνος ηρεμίας
Αίσθημα ντροπής μέχρι και κατάθλιψη
Λιποιδημα
Διαγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα πλεονέκτημα για την ταχεία θεραπεία.
Ιστορικό: Κατά τη πρώτη συνεδρία με την ασθενή, η πορεία της νόσου κατα τις ορμονικές αλλαγές καθώς και τα υποκειμενικά συμπτώματα μπορούν συνήθως να δώσουν μια πρώτη ένδειξη.
Κλινική εξέταση: Μια μακροσκοπική εξέταση μπορεί γρήγορα να στηρίξει την υποψία της νόσου. Κατα τη διάρκεια της εξέτασης είναι σύνηθες η ασθενής να παρουσιάζει πόνο σε πίεση στα πόδια η ευαισθησία ακόμη και σε απλή ψηλάφηση.
Υπερηχογράφημα: Ο υπερηχογραφικός έλεγχος χρησιμοποιείται για τον επιβεβαίωση της διαταραχής κατανομής του υποδόριου Λίπους. Στις λιποιδηματικές περιοχές υπάρχει σαφώς δυσανάλογο ποσό λιπώδους ιστού. Επιπλέον, υπάρχει μια σημαντικά αυξημένη ηχογένεια των

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΙΔΗΜΑΤΟΣ 

Στις γυναίκες με λιποίδημα αυξάνεται η παραγωγή λεμφικού υγρού και ταυτόχρονα μειώνεται η ικανότητα αποσυμφόρησης των λεμφαγγείων. Η αυξημένη παραγωγή έχει να κάνει κυρίως με τη διαπερατότητα της μεμβράνης των τριχοειδών. Λόγω αυτής της γενετικής ευαισθησίας, μώλωπες εμφανίζονται πιο γρήγορα στο δέρμα συχνά χωρίς να προηγείται κάποιος τραυματισμός. Επιπροσθέτως η δυνατότητα μεταφοράς των λεμφικών αγγείων που επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές εμφανίζεται στις ασθενείς με λιποίδημα μειώμενη χωρίς όμως να εμφανίζει παθολογικά ευρήματα σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως στην περίπτωση ενός λέμφοιδήματος.

Λιποιδημα
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια προοδευτική συσσώρευση υγρού πλούσιου σε πρωτεΐνες μεταξύ των λιποκυττάρων. Αυτή η αυξημένη ποσότητα υγρού περνά με την πάροδο του χρόνου από τον μεσοκυττάριο χώρο στο εσωτερικό των λιποκυττάρων, προκαλώντας έτσι το σχηματισμό αλλοιωμένων «φουσκωμένων» λιποκυττάρων γεμάτων με το λεμφικό υγρό.
Λιποιδημα
Αυτά τα αλλοιωμένα κύτταρα (λιποιδηματικά κύτταρα) δεν χρησιμεύουν πλέον ως αποθήκες ενέργειας, αλλά προσδίδουν όγκο που δύσκολα αντιδρά στην άσκηση ή στη δίαιτα. Επιπλέον, το σώμα αντιδρά αντιδραστικά με την παραγωγή φλεγμονωδών στοιχείων όπως λευκοκύτταρα και κυτοκίνες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χρόνια δυσφορία και ευαισθησίες στις πάσχουσες γυναίκες.
Λιποιδημα

Τα στάδια του Λιποιδήματος

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις στην Ευρώπη παρόλα αυτα επικρατεί η μορφολογική ταξινόμηση σε 3 Στάδια: 

Στάδιο 1 > Στο πρώτο στάδιο του λιποιδήματος, το δέρμα εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον λείο, αλλά μπορεί να εμφανίζει κάποια αρχόμενα σημάδια κυτταρίτιδας «φλοιού πορτοκαλιού». Πυκνός υποδόριος λιπώδης ιστός συσσωρεύεται, μεταξύ άλλων, στην περιοχή των μηρών εξωτερικά, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα ψωμάκια 

Στάδιο 2 > Σχηματίζονται μεγάλες περιοχές εναποθέσεων λίπους και ινώδους ιστού. Το Δέρμα παρουσιάζει έντονη εικόνα κυτταρίτιδας «φλοιού πορτοκαλιού». Τα ψωμάκια είναι πιο έντονα, τα γόνατα και οι αστράγαλοι είναι σημαντικά πιο διογκωμένα 

Στάδιο 3 > Ο υποδόριος ιστός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και σκληραίνει έντονα. Τμήματα Δέρματος με λιπώδη ιστό δημιουργούν έντονες πτυχές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά εκδορές. Η έντονη αύξηση του όγκου σε περιοχές των αρθρώσεων δημιουργεί συχνά σημαντικούς περιορισμούς στο εύρος κίνησης αλλά και λανθασμένη στάση σώματος «x Legs» 

Στάδιο 4 > Επίσημα, το λιποίδημα της νόσου χωρίζεται μόνο σε τρία στάδια. Ωστόσο, εάν υπάρχει και λεμφοίδημα, αυτό μπορεί να οριστεί σε ένα περαιτέρω, τέταρτο στάδιο. Το λεγόμενο λιπο-λεμφοίδημα, στο οποίο συσσωρεύονται τόσο λίπος όσο και υγρά, είναι συχνά το αποτέλεσμα λιποοιδήματος που δεν έχει αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λιποιδημα
ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΛΙΠΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

Χειρουργική Θεραπεία στο eseaclinic 

Το λιποίδημα ανατρέπει τη ζωή πολλών γυναικών. Οι συντηρητικές θεραπείες όπως η άσκηση, η ειδική διατροφή και η ελαστική συμπίεση συνήθως παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα και δεν βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών με λιποίδημα. 
Η εξειδικευμένη Λιπαναρρόφηση Λιποιδήματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και μακροχρόνια τα συμπτώματα του λιποιδήματος καθώς επίσης και τα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές. 
Οι στόχοι της θεραπείας μας είναι: 

> Σαφής βελτίωση των υποκειμενικών συμπτωμάτων ή πλήρης απαλλαγή από συμπτώματα λιποιδήματος 

> Η προφύλαξη ενάντια στην εξέλιξη της νόσου 

> Τα αισθητικά αποτελέσματα Στην Esea Clinic ως μέλος του διεθνούς κέντρου χειρουργικής λιποιδήματος, θα αφεθείτε στα χέρια έμπειρων ειδικών στην πλαστική και αισθητική χειρουργική στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. 

Ως ειδικοί στο λιποίδημα και στην αισθητική πλαστική σώματος, προσφέρουμε την επιλογή για καθαρά αισθητικά αποτελέσματα στην κλινική μας εκτός από τη λειτουργική θεραπεία του λιποιδήματος. Όντας στον πυρήνα των χειρουργών που εξέλιξαν τις τεχνικές των μεγαλιπαναρροφήσεων (Λιπαναρρόφηση άνω των 5000ml καθαρού λίπους) μπορούμε να επιτύχουμε μια πλήρη θεραπεία σώματος σε λίγα μονο χειρουργεία. Επιπλέον με τη βοήθεια υπερήχων και 3D αναλυτή σώματος μπορούμε να διαγνώσουμε την θέση του λιποιδηματικού ιστού και ελέξουμε την πορεία τησ νόσου εφόρου ζωής. 

Στα χειρουργεία χρησιμοποιείται ως το πλειστον ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών λιποαναρρόφησης αναλόγως την ποιότητα του δέρματος και την περιοχή του σώματος. Με τoν τρόπο αυτό αφαιρούμε απαλά τον παθολογικά αυξημένο λιπώδη / λιποιδηματώδη ιστό από τις πληγείσες περιοχές και έτσι ανακουφίζουμε οριστικά τον πόνο, το βάρος και τους περιορισμούς στην κινητικότητα. 

Στην συμβουλευτική θα αναλύσουμε το σώμα σας, τις περιοχές του λιποιδηματικού ιστού και θα καταστρώσουμε ένα στρατηγικό πλάνο αντιμετώπισης για εσάς. Εάν έχετε ερωτήσεις για τις τεχνικές, τον αριθμό των χειρουργείων, το τελικό αποτέλεσμα, το ταξίδι αυτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Λιποιδημα
Υπηρεσίες Διεθνών Προδιαγραφών
Αφεθείτε στα χέρια έμπειρων ειδικών

Στην Esea Clinic, θα αφεθείτε στα χέρια έμπειρων ειδικών στην πλαστική και αισθητική χειρουργική στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Ως ειδικοί στο λιποοίδημα και ειδικοί στο περίγραμμα σώματος, προσφέρουμε την επιλογή για καθαρά αισθητικά αποτελέσματα στην κλινική μας, εκτός από τη θεραπεία του λιποοιδήματος. 

 

Λιποιδημα